לפני כשנתיים השיקו במכון גרטנר לחקר אפידמולוגיה ומדיניות בריאות שתי מערכות ממוחשבות המסייעות בשיקום מרחוק לסובלים מפגיעה מוחית נרכשת. מדובר בשירות Tele-Rehabilitation (שיקום מרחוק) באמצעות המחשב הביתי של המטופל תוך ליווי מרחוק של מומחים לשיקום בבית החולים. המערכות פותחו במכון גרטנר ומסייעות בטיפול בסובלים מפגיעה מוחית נרכשת כתוצאה משבץ, טראומה, טרשת, מחלות או זיהומים ומאפשרות שינוי בתפיסת השיקום במערכת הבריאות בארץ ובעולם. המערכות מושקות לאחר סידרת ניסויים קליניים מוצלחים ומאז ההשקה התבצעו בהן למעלה מ 13,000 טיפולים מרחוק. המערכות הותקנו ב 230 בתי מטופלים ומידי חודש מתבצעים כ 500 טיפולים מול הבתים.

המיזם זכה בספטמבר 2014 במקום הראשון של תחרות TEDMED 2014 ולאחרונה החל מחקר קליני במימון והשתתפות בית חולים גדול ומוכר בארה”ב.

לדברי פרופ’ מרדכי שני, מקים מכון גרטנר, חתן פרס ישראל, והיזם העומד מאחורי המערכות, מדובר בשירות מהפכני אשר משנה את מערך השיקום המוכר עד כה. מחקרים מוכיחים כי גם בגיל מבוגר מסוגל המוח להתפתח ועתה הטכנולוגיה מאפשרת לנו את הגישה למטופלים באופן יעיל ונוח יותר. תהליך השיקום הוא לטווח ארוך וניתן לעשותו בבית המטופל, בפיקוח מרחוק של אנשי מקצוע. אין ספק כי מדובר בשינוי תפיסתי כולל של שירות השיקום המוכר כעת.

מערכת לשיקום תנועה
מערכת התנועה נעזרת במצלמת קינקט (מצלמה זהה לזו הפועלת על קונסולת ה- Xbox)  המותקנת על גבי המחשב הביתי של המטופל ומשמשת כ”מרפאה בעיסוק וירטואלית”. המערכת פותחה בשיתוף מרפאות בעיסוק ופיזיותרפיסטיות בכירות בעלות נסיון רב בתחומי השיקום והמחקר וכוללת הפעלות  מוטוריות  המותאמות אישית ליכולותיו ומצבו הרפואי של המטופל הספציפי, כשהמטרה הסופית להביא לשיפור תפקודי בפעולות היומיום. הטיפול מבוקר על ידי מרפאים בעיסוק הנמצאים במוקד ממוחשב בתל השומר והמטופל מקבל הדרכה צמודה ומשוב מיידי לגבי איכות התנועה בזמן אמת. מערכת התנועה מכילה מגוון הפעלות ברמות שונות של מוטוריקה וקוגניציה, המותאמות באופן אישי לכל מטופל ומופעלות על ידיו באמצעות שימוש בידיים ובחלק מההפעלות גם באמצעות הרגליים. המשחקים מהנים מחד ומאתגרים מאידך, כך שבזמן הטיפול נהנה המטופל מהפעלה מוטורית מאתגרת ומעוררת מוטיבציה, תוך שהוא משפר את יכולות התנועה. לדוגמא, באחד המשחקים מתפעלים השחקנים דוכן מנגל וירטואלי. המשחק כולל השחלה של מריכיבים שונים על גבי שיפוד על פי רצף מסויים בשתי הידיים, סיבובו על הגריל, הסרתו מהאש והנחתו על הצלחת. לאורך המשחק מספקת המערכת משוב המנחה את המטופל לגבי תנועותיו על מנת שיבצע הן את משימות המשחק והן את התנועות המדויקות והנכונות ביותר עבור שיקומו.

המערכת מציעה שיקום לתנועות זרוע בישיבה ועבודת רגליים. בהמשך צפויות להתווסף הפעלות לשיפור התנועתיות בצוואר.

 מערכת לשיקום שפה
מערכת שיקום השפה פותחה בשיתוף מומחי בינה מלאכותית עולמיים וקלינאיות תקשורת בכירות ומשמשת כמעין “קלינאית תקשורת וירטואלית”. התוכנה מאפשרת למטופל לבצע בביתו תרגילי שיקום שפתי המותאמים אישית ליכולותיו ומצבו הרפואי והשפתי. הטיפול מבוקר על ידי קלינאיות תקשורת הנמצאות במוקד ממוחשב בבית החולים ושולחות למטופל משובים המותאמים אישית עבורו, על מנת לסייע לו לשלוף או לבחור את התשובה הנכונה. הטיפול מתאים לנשים וגברים עם ליקוי שפתי נרכש בשטף הדיבור, בשליפת מילים, בקריאה או בכתיבה. המערכת מאפשרת תרגול עצמאי, תרגול מבוקר על ידי קלינאית ואף טיפול וידאו אחד-על-אחד מול קלינאית תקשורת, בו ניתן לטפל בקשיי דיבור בנוסף לקשיים שפתיים. מערכת הבינה המלאכותית לומדת את אופן עבודת קלינאית התקשורת ומסייעת לה לטפל ביותר ויותר מטופלים במקביל.

לדברי יורם פלדמן, מנהל הפרויקט, המציאות של חלק ניכר מחולי השיקום בישראל כיום קשה ומורכבת. הם זכאים למספר טיפולים מוגבל במסגרת סל הבריאות ומעבר לכך נדרשים לממן את השיקום בעצמם או לוותר עליו. חלק מחולי השיקום מוצאים עצמם משוחררים מוקדם מידי לביתם, לא אחת מרותקים לביתם, בודדים, מוגבלים בהשתלבותם ויכולתם לתקשר עם משפחתם והסביבה. עבור חולים אלה נדרש טיפול שיקומי נוסף לביקור הפיזי במרכזי השיקום על מנת לשפר את מצבם. המערכות החדשות, המשלבות קידמה טכנולוגית ואנשי קליניקה מעולים, עתידות להקל על שיקומם של נפגעי ראש באשר הם נמצאים, אם במרכז ואם בפריפריה, לסייע להם לרכוש בחזרה חלק מהמיומנויות שנפגעו ולהקל עליהם ועל בני משפחתם בהתמודדות היומיומית עם השיקום. המערכות מטפלות בשיקום יכולות מוטוריות, קוגניטיביות ותפקודיות, לצד טיפול בהפרעות שפה ודיבור נרכשות, ואנו בטוחים שיהיו לעזר רב וישנו את דרכי הטיפול השיקומי הנהוגות כיום במערכת הרפואית.

השילוב של טכנולוגיה ורפואה מאפשרת כיום למרכז הרפואי שיבא ולמרכזים נוספים בו נכנסו המערכות הללו (בית לוינשטיין, רעות, סורוקה, עלה נגב ועוד) לתת טיפול שעד כה לא היה בארסנל הטיפולים ולאפשר הנגשה של טיפולים רפואיים לאנשים שנוח להם לקבל שירות מביתם. השיקום הוא טיפול ארוך טווח ולעיתים ממשיך אף שנים, אנו מפתחים כל הזמן משחקים חדשים למערכת התנועה ומשדרגים את מערכת השפה גם לטיפול בדיבור.

המרכז הרפואי שיבא הוא החלוץ בתחום ומרכזים נוספים נכנסו לתחום בעקבותיו (בית לוינשטיין, איכילוב, רעות) על מנת לתת טיפול שעד כה לא היה בארסנל הטיפולים ולאפשר הנגשה של טיפולים רפואיים לאנשים שנוח להם לקבל שירות מביתם. המערכת מותקנת גם לטיפול בקליניקה בהדסה, שערי צדק, עלה נגב, פלימן ועוד לצורך שיקום מקרוב.

לקבלת פרטים התקשרו לטלפון 03-9411440

מידע נוסף באתר של שיבא: שיקום מרחוק במרכז הרפואי שיבא

מכון גרטנר הינו חברה לתועלת הציבור ומהווה מסגרת מחקרית לאומית לחקר אפידמיולוגיה ומדיניות בריאות בישראל. ייעודו המרכזי של המכון הוא לסייע למערכת הבריאות ולמשרד הבריאות בקביעת מדיניות בריאות מושכלת ובפיתוחה. המכון הוקם בשנת 1991 ע”י פרופ’ מרדכי שני, זוכה פרס ישראל לשנת 2009, במטרה לקדם מחקר אפידמיולוגי נרחב בתחום המחלות הכרוניות המרכזיות ולסייע בגיבוש מדיניות לאומית לשרותי הבריאות. בראש המכון עומד פרופ’ בולסלב גולדמן.